Het meettoestel dat én bij jou én je toepassing past, vind je bij Alfa Parts – Vael.


Waarom meten?

Aangezien elektrische spanning en stroom niet met het blote oog kunnen worden waargenomen, worden elektronische meetinstrumenten gebruikt om hier inzicht in te geven.

Meten = weten!

Een meettoestel geeft de gemeten waarden op een display of grafisch weer. Dit is wat het meettoestel meet. MAAR: dat is slechts de helft van het verhaal. De andere helft van het verhaal is de kennis/ervaring van de gebruiker: hij moet de weergegeven waarden juist interpreteren en begrijpen wat ze betekenen.

Welke soorten meters hebben jullie?

Wel, heel veel. Een volledig overzicht geven is hierdoor onmogelijk. Zowel voor elektronica, elektriciteit als “omgevingsfactoren” (druk, licht, vocht, temperatuur, … ) hebben we wel een passende meter in het gamma zitten, dus ook voor de zwaardere industrietoepassingen.
Om het voor jou een beetje overzichtelijk te houden, hier even een kleine opdeling in categorieën van de multimeters:

  • de groep van “Chinese” multimeters: klassieke en goedkope metertjes voor dagelijks hobbygebruik. Van goedkope bouwmarktkwaliteit tot nog steeds zeer betale betere “Chineesjes” en zelfs heel deftige “Chineesjes”.
  • de groep van semiprofessionele multimeters zoals de toestellen van Amprobe: betaalbaar en kwalitatief al hoogstaand.
  • de groep van professionele multimeters zoals de toestellen van Fluke: hogere prijsklasse, extra precies en extra veilig voor de gebruiker.


Dit is dus enkel voor de multimeters. Is dit begrijpelijk en bruikbaar? Dan kun je op de webshop zeker alvast een keuze maken. Twijfel je ergens over, laat ons dan toe je te adviseren. Laat gerust weten wat je exact wenst te meten en maak contact. Alle contactmogelijheden vind je op onze contactpagina.

Voor de grote verzameling van meters voor alle mogelijke andere toepassingen dan puur elektronica: neem gerust contact op. Alle contactmogelijheden vind je op onze contactpagina.


Een kleine passie … 😉

Een paar jaar geleden kwam er een nieuw type meettoestel op de markt: de IR-camera en visuele IR-thermometer.
Beide zijn toestellen die temperaturen en temperatuurverschillen zichtbaar maken.
Echt, voor mij was dit een extra zintuig want ga maar even na: bijna alles wat er aan actie gebeurt, veroorzaakt temperatuurverschillen.
Warmte is de “afvalenergie” van gigantisch veel elektrische, mechanische, natuurkundige en chemische processen. Dit kunnen zien, geeft je zoveel meer informatie over wat er aan de hand is. Dus dergelijke meettoestellen zijn dan ook extreem krachtige hulpmiddelen om inzicht te verwerven in processen, maar ook om contactloos (hoe veilig wil je het hebben? 😉 ) problemen te voorkomen.
Het voorbeeld van onze testen op onze zelfgeassembleerde computers vond je al op de computerpagina:


Maar er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden:

Toepassing Voordelen
Opsporen van warmteverliezen (bouw, HVAC).

Dure tijd besparen om deze te vinden, veel energiekosten besparen.
Opsporen van overbelastingen (kabels, kasten).

Voorkomt desastreuze situaties zoals uitval van productiepark of zelfs ontstaan van branden.
Opsporen van slechte contacten.

Voorkomt desastreuze situaties zoals uitval van productiepark of zelfs ontstaan van branden.
Opsporen van persluchtverliezen.

Voorkomt dure onnodige energiekosten.
Opsporen van overmatige slijtage aan bv. lagers.

Voorkomt dure uitval en duidt op voorhand aan wanneer er preventief onderhoud nodig is en beperkt hierdoor de dure downtime tot een minimum.
Opsporen van hot spots.

Geeft je in 1 oogopslag inzicht in de toestand van je processen zodat je bij afwijkingen preventief kunt bijsturen voor het misloopt (met de nodige kosten tot gevolg).

Een aantal van deze toestellen staan op de webshop.
Denk je hulp of advies nodig te hebben voor het maken van een perfecte keuze? Dat is niet ongewoon bij deze toestellen. Laat gerust weten wat je exact wenst te meten en maak contact. Alle contactmogelijheden vind je op onze contactpagina. Vaak boeken we hier na het eerste contact ook vaak een videogesprek voor in.

wpChatIcon